Algemene Voorwaarden van Frank Brinks Online resultaat, vastgesteld op 13 mei 2021. 


Inhoudsopgave:
Artikel 1 - Definities
Artikel 2 - Identiteit van de ondernemer
Artikel 3 - Toepasselijkheid
Artikel 4 - Overeenkomst
Artikel 5 - Duur van de opdracht
Artikel 6 - Einde van de opdracht
Artikel 7 - Levering en leveringstijd
 Artikel 8 - Buitengebruikstelling
Artikel 9 - Aansprakelijkheid
Artikel 10 - Algemene verplichtingen opdrachtnemer
Artikel 11 - Algemene verplichtingen opdrachtgever
Artikel 12 - Prijzen
Artikel 13 - Betaling 
Artikel 14 - Wijzigingen en meerwerk
Artikel 15 - Overmacht
Artikel 16 - Zoekmachine optimalisatie
Artikel 17 - Advertenties
Artikel 18 - Software
Artikel 19 - Ontwikkeling van programmatuur
Artikel 20 - Beschikbaarheid en onderhoud
artikel 21 - Beveiliging en audits
Artikel 22 - Intellectueel eigendom
Artikel 23 - Privacy en gegevensbeheer
Artikel 24 - Verjaringstermijn
Artikel 25 - Toepasselijk recht


Artikel 1 – Definities
- Opdrachtnemer: de partij zoals opgenomen in de offerte waarmee de overeenkomst tot stand komt. Deze partij is Frank Brinks Online resultaat;

- Opdrachtgever: persoon of instantie die met opdrachtnemer een overeenkomst heeft afgesloten;

- Overeenkomst: de overeenkomst tussen opdrachtnemer en opdrachtgever, krachtens welke opdrachtnemer de opdracht zal uitvoeren/leveren, zoals beschreven in de offerte;

- Opdracht: de activiteiten die opdrachtnemer voor opdrachtgever zal verrichten, zoals in de overeenkomst gespecificeerd. De opdrachten die opdrachtnemer levert bestaan onder meer uit CMS, internet marketing en het ontwikkelen van websites, webapplicaties en huisstijlen;

- Duurovereenkomst: een overeenkomst die strekt tot het periodiek verrichten/leveren van opdrachten gedurende een zekere termijn;

- Dienst(en): de dienst(en) die opdrachtnemer ten behoeve van de opdrachtgever zal verrichten, waaronder mede verstaan maar niet beperkt tot:
a. Webdesign en softwareontwikkeling: dienst bestaande uit het ontwikkelen, configureren en/ of aanpassen van werken zoals websites, applicaties, lay-out, databestanden, software, documentatie, adviezen, rapporten, analyses en ontwerpen;
b. Consultancy en zoekmachine optimalisatie: dienst bestaande uit het geven van advies met betrekking tot software, gebruik van software, het begeleiden van ICT-projecten of het adviseren in en/of uitvoeren van online marketing;
c. Hostingdiensten en domeinnaamregistratie: dienst bestaande uit opslag en/of doorgifte van door opdrachtgever aangeleverd materiaal aan derden, zoals in geval van webhosting, virtuele servers en e-maildiensten of het bemiddelen bij het verkrijgen van een domeinnaam;
d. Andere diensten zoals omschreven in de aanbieding van opdrachtnemer.

- Framework: een verzameling van reeds door opdrachtnemer ontwikkelde en in eigendom zijnde componenten (programmatuur/code) waarop opdrachtnemer eventueel een nieuwe omgeving/applicatie ten behoeve van opdrachtgever kan bouwen;

- Storing: een gedetecteerde verstoring of dreigende verstoring van het overeengekomen serviceniveau van de opdrachtverlening. 

- CMS: Content Management Systeem (zoals: Wordpress, Duda of Lightspeed). 

- Software-as-a-service (afgekort: SaaS): SaaS is een model waarbij softwaretoepassingen via internet worden aangeleverd, dus als service. Hierbij zijn ook de licenties anders geregeld.
 
 

Artikel 2 – Identiteit van de ondernemer

Frank Brinks Online resultaat

Moldau 6
7007 MT Doetinchem

Telefoonnummer: 06-53266983

E-mailadres: info@frankbrinks.nl

KvK-nummer: 62186841

BTW: NL001870463B62
 
 

Artikel 3 – Toepasselijkheid
1. Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op al het contact dat plaatsheeft tussen een (potentiële) opdrachtgever en opdrachtnemer. Bij ondertekening van een offerte gaat opdrachtgever automatisch akkoord met onderstaande voorwaarden.

2. Bij samentreffen van door de opdrachtgever gehanteerde uniforme voorwaarden en de onderhavige leveringsvoorwaarden zullen deze laatste prevaleren. Door de opdrachtgever gehanteerde voorwaarden die in strijd zijn met deze voorwaarden, kunnen niet worden erkend, tenzij door de opdrachtgever en opdrachtnemer schriftelijk overeengekomen en voor akkoord ondertekend.

3. Indien een of meerdere bepalingen van deze algemene voorwaarden nietig zijn of vernietigd worden, laat dat de toepasselijkheid van de overige bepalingen in stand. Ingeval van nietigheid of vernietiging zal in de plaats van de nietige of vernietigde bepaling een bepaling komen, die de intentie van de nietige of vernietigde bepaling zoveel mogelijk benadert.


Artikel 4 Overeenkomst

1. Uitsluitend Frank Brinks Online geldt tegenover opdrachtgever als opdrachtnemer. Dit geldt ook indien het de uitdrukkelijke of stilzwijgende bedoeling van de opdrachtgever is dat de opdracht door een bepaalde persoon zal worden uitgevoerd. De werking van artikel 7:404 BW, dat voor laatstgenoemd geval een regeling geeft en de werking van artikel 7:407 lid 2 BW, dat een hoofdelijke aansprakelijkheid vestigt voor de gevallen waarin aan twee of meer personen een opdracht is gegeven, wordt uitgesloten. 
Alle opdrachten worden, met terzijdestelling van de artikelen 7:404, 7:409 en 7:422 lid 1 onder b BW uitsluitend aanvaard en uitgevoerd door opdrachtnemer.

2. Een opdracht gericht aan een aan opdrachtnemer verbonden (rechts)persoon, wordt aldus geacht uitsluitend aan opdrachtnemer te zijn verstrekt, zonder dat de betreffende natuurlijke en/of rechtspersoon gehouden is de werkzaamheden zelf te verrichten of daarvoor aansprakelijkheid aanvaardt.

3. De opdracht komt tot stand door aanvaarding van het aanbod door opdrachtgever.

4.Indien de overeenkomst tot stand is gekomen gaat de opdrachtgever akkoord met de functies en werking van een extern Content Management Systeem (zoals Wordpress, Duda of Lightspeed).

5. De opdracht wordt door of namens opdrachtnemer naar beste inzicht en vermogen alsmede naar de eisen van professionaliteit en zoals een goed opdrachtnemer betaamt, uit te voeren. Opdrachtnemer staat niet in voor het bereiken van het beoogde resultaat. 

6. De voornoemde verplichting in lid 5 van dit artikel betreft een inspanningsverplichting en geen resultaatverplichting, tenzij partijen uitdrukkelijk en schriftelijk afspraken in de offerte of overeenkomst hebben gemaakt over een te behalen resultaat. 
Indien partijen uitdrukkelijk en schriftelijk afspraken hebben gemaakt over een te behalen resultaat, dient dit object vast te stellen en slechts voor één voor uitleg vatbaar te zijn.
 
 

Artikel 5 Duur van de opdracht
1. De door opdrachtnemer gemaakte offertes zijn geldig gedurende 14 dagen, tenzij uitdrukkelijk anders is aangegeven. Opdrachtnemer is slechts aan offertes gebonden, indien de aanvaarding hiervan door opdrachtgever schriftelijk binnen 14 dagen wordt bevestigd en zolang opdrachtnemer nog beschikbaar is. Indien opdrachtnemer voorziet dat hij de verplichtingen in verband met een geaccepteerde opdracht niet, niet tijdig of niet naar behoren kan nakomen, dan dient opdrachtnemer de opdrachtgever hiervan onmiddellijk op de hoogte te stellen en zorg te dragen voor een passende derde partij die de opdracht overneemt. 
2. Tenzij tussen partijen anders is overeengekomen, loopt de opdracht voor onbepaalde tijd.
3. De duur van de verleende opdracht wordt schriftelijk overeengekomen. Indien mogelijk kan de opdracht worden verlengd voor een nader te bepalen periode.
4. Indien de opdracht strekt tot ontwikkeling van programmatuur, adviezen of andere werken, wordt de overeenkomst geacht te zijn aangegaan voor de in de overeenkomst aangegeven duur. 
5. Opdrachtgever verklaart zich er uitdrukkelijk mee akkoord dat opdrachtnemer ook ten behoeve van andere opdrachtgevers werkzaamheden verricht.
 
Artikel 6 Einde van de opdracht
 1. De opdracht eindigt door:
a. vervulling van de opdracht door de opdrachtnemer, tenzij er sprake is van een contract dat naar zijn aard een doorlopend karakter heeft. De opdracht is vervuld wanneer wordt voldaan aan hetgeen wat is afgesproken in de overeenkomst;
b. intrekking van de opdracht door de opdrachtgever. Een opdracht kan ten alle tijde en zonder dat een opzegtermijn in acht behoeft te worden genomen, worden ingetrokken. Opdrachtgever is, indien hij overweegt de overeenkomst op te zeggen, verplicht daarover met opdrachtnemer in goed overleg te treden, voordat hij tot opzegging overgaat. Hetzelfde geldt voor opdrachtnemer indien hij overweegt de overeenkomst op te zeggen met opdrachtgever. Indien de overeenkomst eindigt voordat de werkzaamheden zijn voltooid, heeft opdrachtnemer alsnog het recht op het gefactureerde bedrag en de nog te factureren bedragen voor de tot dan toe verrichte werkzaamheden, alsmede recht op een vergoeding vanwege het daardoor ontstane en aannemelijk te maken verlies en op vergoeding van kosten die opdrachtnemer reeds heeft gemaakt, als bedoeld in artikel 13 lid 6.  Het intrekken van een opdracht dient bij voorkeur schriftelijk of digitaal en gemotiveerd te geschieden.
c. teruggaaf van de opdracht door de opdrachtnemer. De opdrachtnemer kan de opdracht teruggeven op grond van gewichtige redenen. Als gewichtige reden wordt in ieder geval beschouwd: verstoring van de relatie tussen opdrachtnemer en opdrachtgever. 
d. ontbinding door één van beide partijen;
e. overlijden van de opdrachtgever natuurlijk persoon, voordat de opdracht door de opdrachtnemer is vervuld;
f. faillissement of aanvraag surseance van betaling van één der partijen.
2. Domeinnamen inclusief hosting opzeggen dient twee maanden voor het einde van de afloopdatum welke is vermeld op de factuur te geschieden. Indien de afloopdatum niet is vermeld geldt de laatste hosting/domein factuurdatumals afloopdatum.
3. Een opdracht kan worden ontbonden wanneer aan de kant van de wederpartij sprake is van een tekortkoming in de nakoming van de verplichtingen.
4. Als datum voor beëindiging van de opdracht geldt de datum waarop de opdrachtnemer, respectievelijk de opdrachtgever de (schriftelijke of digitaal verstuurde) mededeling inzake de intrekking, teruggaaf, ontbinding, faillissement/surseance van betaling of overlijden (natuurlijke persoon) of de in die mededeling genoemde latere datum.


Artikel 7 Levering

1. De websites die opdrachtnemer oplevert zijn altijd geschikt voor de meest recente versie van de browsers op moment van oplevering. Ondersteuning van vroegere versies van een browser kan extra werkzaamheden met zich meebrengen en wordt niet standaard geleverd bij het opleveren van een website, tenzij schriftelijk door opdrachtnemer anders is vermeld.


Artikel 8 Buitengebruikstelling

1. Opdrachtnemer heeft het recht geleverde producten en diensten (tijdelijk) buiten gebruik te stellen en/of het gebruik ervan te beperken, indien opdrachtgever terzake van de overeenkomst een verplichting jegens opdrachtnemer niet nakomt dan wel in strijd handelt met deze algemene voorwaarden. Opdrachtnemer zal opdrachtgever hiervan te voren in kennis stellen, tenzij zulks in redelijkheid niet van opdrachtnemer kan worden verlangd. De verplichting tot betaling van de verschuldigde bedragen blijft ook tijdens de buitengebruikstelling bestaan. Tot indienststelling wordt weer overgegaan indien opdrachtgever binnen een door opdrachtnemer gestelde termijn zijn verplichtingen is nagekomen en een terzake vastgesteld bedrag voor her indienststelling heeft voldaan.


Artikel 9 Aansprakelijkheid

1. Opdrachtnemer is jegens opdrachtgever aansprakelijk voor een tekortkoming in de uitvoering van de opdracht, voor zover de tekortkoming is ontstaan door het niet in acht nemen van de zorgvuldigheid en deskundigheid waarop bij de uitvoering van de opdracht mag worden vertrouwd. Opdrachtnemer is desondanks niet aansprakelijk voor;
- bij opdrachtgever ontstane omzetverlies of schade aan de hand van de gegeven adviezen;
-bij opdrachtgever of derden ontstane schade die het gevolg is van de verstrekking van onjuiste of onvolledige gegevens of informatie door of namens opdrachtgever aan opdrachtnemer of op een andere manier het gevolg is van een handelen of nalaten van of namens opdrachtgever;
 -bij opdrachtgever of derden ontstane bedrijfsschade, indirecte schade, of gevolgschade voortkomend uit het resultaat;
-bij opdrachtgever of derden ontstane schade waarvoor opdrachtgever zich heeft verzekerd.
2. Opdrachtnemer is niet aansprakelijk voor de werking, storing en bugs van het CMS (zoals Lightspeed, Duda, Websitemaker of WordPress) of Google Ads. 
3. Opdrachtgever is, indien hij overweegt opdrachtnemer aansprakelijk te stellen tot vergoeding van schade, verplicht daarover met opdrachtnemer in overleg te treden, voordat hij tot aansprakelijkstelling overgaat.
4. Gezien het op het internet grote aantal knooppunten met menselijke tussenkomst, het gebruik van lokale netwerken en draadloze communicatie, moet men rekening houden met het feit dat de informatie verkregen of verzonden via het internet vrij toegankelijk is. Opdrachtnemer kan niet aansprakelijk gesteld worden voor schade in welke vorm dan ook veroorzaakt door het verzenden van vertrouwelijke of geheime informatie. Opdrachtnemer is niet aansprakelijk voor beveiliging of misbruik door derden van de gegevens die worden opgeslagen.
5. Opdrachtnemer is niet of kan niet verantwoordelijk gehouden worden voor correcte navolging van de wet Autoriteit Persoonsgegevens (hierna: AVG) door de opdrachtgever.
6. Iedere aansprakelijkheid van opdrachtnemer is beperkt tot het bedrag dat in het desbetreffende geval uit hoofde van haar aansprakelijkheidsverzekering wordt uitbetaald, vermeerderd met het bedrag van een eventueel eigen risico dat volgens de polisvoorwaarden niet ten laste van de verzekeraars komt. Indien en voor zover, om welke reden dan ook, geen betaling uit hoofde van de aansprakelijkheidsverzekering plaatsvindt, is de aansprakelijkheid beperkt tot maximaal het bedrag van de offerte(s) in de desbetreffende zaak. Indien de overeenkomst voor langere periode is aangegaan, wordt de aansprakelijkheid beperkt tot het bedrag van de offertes van de laatste drie maanden. 
7. Een vordering tot vergoeding van schade dient uiterlijk binnen drie maanden nadat opdrachtgever de schade heeft ontdekt bij opdrachtnemer te zijn ingediend, bij gebreke waarvan het recht op schadevergoeding is vervallen.
8. Opdrachtgever is gehouden opdrachtnemer schadeloos te houden en te vrijwaren voor alle aanspraken van derden die voortvloeien uit, of verband houden met de werkzaamheden van opdrachtnemer ten behoeve van opdrachtgever.
9. De bovenstaande uitsluitingen of beperkingen van de aansprakelijkheid van opdrachtnemer gelden niet voor zover de schade het gevolg is van opzet of grove schuld van opdrachtnemer.
10. Indien de dienst (mede) strekt tot dienstverlening betreffende SaaS geldt lid 10 en 11 van dit artikel: Opdrachtgever bepaalt volledig zelf de inhoud van de gegevens welke middels de dienst worden opgeslagen. Opdrachtnemer aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor de met behulp van de dienst opgeslagen en/of toegankelijk gemaakte gegevens. Opdrachtgever vrijwaart opdrachtnemer voor aanspraken van derden die gebaseerd zijn op de stelling dat door onrechtmatige informatie via de (web)applicatie wordt weergegeven dan wel wordt verspreid. 
11. Mocht opdrachtnemer een redelijk vermoeden hebben van dan wel tot het besef komen dat de gegevens, die opdrachtgever met behulp van de dienst heeft verspreid dan wel opgeslagen, onrechtmatig zijn, dan kan opdrachtnemer direct handelen om de toegang daartoe te blokkeren. In geen geval zal opdrachtnemer aansprakelijk zijn voor schade die voortvloeit uit dergelijk handelen.
 
Artikel 10 Algemene verplichtingen opdrachtnemer

1. De opdrachtnemer voert de door hem aanvaarde opdracht naar beste weten en kunnen uit.
2. De opdrachtnemer houdt de opdrachtgever regelmatig op de hoogte van de vorderingen. 
3. In het geval van een datalek zal opdrachtnemer opdrachtgever daarover onverwijld dan wel uiterlijk binnen 48 uur informeren, naar aanleiding waarvan opdrachtgever beoordeelt of zij de toezichthouder dan wel betrokkenen zal informeren of niet. Opdrachtgever is en blijft verantwoordelijk voor een eventuele wettelijke verplichtingen daartoe. Indien de wet- en/of regelgeving dit vereist, zal opdrachtnemer meewerken aan het informeren van de toezichthouder en/of betrokkenen. Een melding moet alleen worden gedaan bij gebeurtenissen met een aanzienlijke kans op ernstige nadelige gevolgen voor de bescherming van de persoonsgegevens, en alleen als de gebeurtenis zich daadwerkelijk voorgedaan heeft.
4. Opdrachtnemer heeft het recht, indien opdrachtgever in strijd handelt met deze algemene voorwaarden, opdrachtgever de toegang tot de SaaS-dienst te blokkeren. 


Artikel 11 Algemene verplichtingen opdrachtgever

1. De opdrachtgever verschaft de opdrachtnemer naar beste weten en kunnen die informatie die de opdrachtnemer nodig heeft om de opdracht naar behoren te kunnen uitvoeren.
2. De opdrachtgever onthoudt zich van activiteiten die opdrachtnemer bij het vervullen van haar opdracht kunnen belemmeren of haar activiteiten kunnen doorkruisen. De opdrachtgever maakt geen gebruik van soortgelijke diensten van anderen dan opdrachtnemer, behoudens in het geval schriftelijk andere afspraken zijn gemaakt. Hij brengt buiten opdrachtnemer om geen overeenkomst tot stand.
3. Indien de opdracht wordt gegeven door een ander dan de opdrachtgever is zowel de opdrachtgever als die ander hoofdelijk gehouden tot voldoening van hetgeen aan opdrachtnemer toekomt.
4. Indien opdrachtnemer op verzoek of met voorafgaande instemming van opdrachtgever werkzaamheden of andere prestaties heeft verricht die buiten de inhoud of omvang van de overeengekomen werkzaamheden en/of prestaties vallen, zullen deze werkzaamheden of prestaties door opdrachtgever worden vergoed op basis van nacalculatie.
5.Indien er sprake is van een SaaS dienstverlening is het opdrachtgever niet toegestaan de dienst voor meer dan één onderneming te gebruiken dan wel meerdere opdrachtgevers te laten werken op één omgeving. 
6. Indien er sprake is van een SaaS dienstverlening is het de opdrachtgever toegestaan om gebruikers aan te maken. Hiervoor is opdrachtgever een vergoeding verschuldigd. Opdrachtgever kan aan deze gebruikers bepaalde rechten toekennen. Opdrachtgever is verantwoordelijk voor het handelen van deze gebruikers. 
7. Opdrachtgever draagt te allen tijde zelf de volledige verantwoordelijkheid voor de inhoud van zijn of haar website. Opdrachtnemer is in geen geval aansprakelijk voor schade, van welke aard ook, ontstaan doordat zij is uitgegaan van door opdrachtgever verstrekte onjuiste en/of onvolledige gegevens. Opdrachtgever zal opdrachtnemer vrijwaren voor aanspraken, van welke aard ook, van derden ter zake.
8. Klachten over de verrichte werkzaamheden of geleverde diensten dient de opdrachtgever binnen twee maanden na voltooiing van de betreffende werkzaamheden of levering van de diensten, schriftelijk te melden aan de opdrachtnemer, bij gebreke waarvan de opdrachtgever hier geen rechten meer aan kan ontlenen.

 

Artikel 12 Prijzen

1. Alle door opdrachtnemer opgegeven prijzen, alsmede overeengekomen prijzen zijn exclusief BTW, tenzij anders is vermeld. Opdrachtnemer heeft het recht de tarieven te wijzigen (daarbij valt te denken aan o.a. uurtarief, hostingtarief). Opdrachtnemer is gerechtigd de prijzen en tarieven (daarbij valt te denken aan o.a. uurtarief, hostingtarief) jaarlijks met maximaal vijf (5) procent te verhogen, zonder dat Opdrachtgever de Overeenkomst kan opzeggen.

Indien opdrachtnemer de prijzen met meer dan vijf (5) procent verhoogt, is Opdrachtgever gerechtigd de Overeenkomst op te zeggen tegen de datum van invoering van de nieuwe prijzen.


Artikel 13 Betaling
1. De opdrachtgever betaalt de opdrachtnemer voor de dienstverlening binnen 14 dagen, tenzij anders is afgesproken. 
2. De opdrachtnemer stuurt de opdrachtgever een gespecificeerde factuur waarin een redelijke betalingstermijn wordt vermeld.
3. Indien de opdrachtgever niet binnen de in de factuur gestelde termijn betaalt, is de opdrachtgever in verzuim en is de opdrachtnemer gerechtigd de wettelijke rente van handelstransacties ex. art 6:119a BW in rekening te brengen.
4. De opdrachtnemer is na verloop van 14 dagen na de in de factuur gestelde termijn bevoegd om zonder nadere ingebrekestelling over te gaan tot invordering van het aan hem verschuldigde bedrag. Alle (buiten)gerechtelijke kosten die verband houden met de invordering van declaraties – met een minimum van 15% over het te incasseren bedrag komen voor rekening van de opdrachtgever.
5. In geval een opdracht wordt verstrekt door meer dan één opdrachtgever is ieder van hen hoofdelijk aansprakelijk voor het betalen van al het verschuldigde uit welke hoofde dan ook.
6. Het is opdrachtgever toegestaan de overeenkomst geheel dan wel gedeeltelijk te annuleren tegen de volgende afkooppercentages (het stadium wordt bepaald door opdrachtnemer):

  1. Wanneer alleen de intake is gedaan en er nog geen daadwerkelijk werk is verricht bedraagt de afkoop 25% van de totale offerte waarde. 
  2. Wanneer er grafische werkzaamheden zijn verricht bedraagt de afkoop 50% van de totale offerte waarde. 
  3. Wanneer er online marketing werkzaamheden zijn verricht bedraagt de afkoop 75% van de totale offerte waarde.
  4. Wanneer er ook technische werkzaamheden zijn verricht bedraagt de afkoop 75% van de totale offerte waarde.

Artikel 14 Wijzigingen en meerwerk

1. Alle wijzigingen in de opdracht en alle werkzaamheden die buiten de opdracht vallen, hetzij op verzoek van de opdrachtgever, hetzij als gevolg van het feit dat door welke omstandigheden dan ook een andere uitvoering noodzakelijk is, worden wanneer daaraan extra kosten verbonden zijn als meerwerk beschouwd. Meerwerk wordt op basis van nacalculatie gefactureerd aan de opdrachtgever volgens de standaard uurtarieven van opdrachtnemer zoals aan de opdrachtgever meegedeeld.

2. Indien opdrachtnemer meer werk moet verrichten dan overeengekomen door omstandigheden die haar ten tijde van het aanbod of de aanvaarding daarvan onbekend waren, of werkzaamheden dient te verrichten onder omstandigheden die bezwaarlijker blijken dan hem bij het aangaan van de overeenkomst bekend was of behoorde te zijn, is opdrachtnemer gerechtigd de daaruit voortvloeiende extra kosten aan opdrachtgever in rekening te brengen. Opdrachtnemer zal de opdrachtgever tijdig over de omstandigheden en extra kosten informeren.

3. Indien de opdrachtgever zich niet met de betrokken meerkosten kan verenigen heeft hij het recht om het niet uitgevoerde deel van het meerwerk te annuleren, echter zonder recht op restitutie of kwijtschelding van de kosten van reeds uitgevoerd werk of meerwerk.


Artikel 15 Overmacht

1. Onder overmacht wordt verstaan alle omstandigheden, gebeurtenissen, oorzaken en gevolgen, die buiten de controle of zeggenschap vallen van opdrachtnemer, waardoor de uitvoering tijdelijk of blijvend verhinderd wordt, zoals, doch niet beperkt tot, storingen en stagnaties binnen het bedrijf en bij de aflevering en uitvoering, of uitvallen van internet, de telecommunicatie-infrastructuur, synflood, (D)DOS- en andere netwerkaanvallen, stakings- boycot- of soortgelijke acties, overheidsmaatregelen, die op de prestatie van invloed zijn, rechterlijke verboden en beslagen daaronder begrepen, niet, niet-behoorlijke of niet-tijdige levering door personen of bedrijven, waarvan opdrachtnemer goederen of diensten betrekken, oorlog, oorlogsgevaar, oproer, brand, overstroming en ziekte van eventuele ondergeschikten.
2. Ingeval van overmacht wordt de overeenkomst tussen opdrachtgever en opdrachtnemer opgeschort, dan wel ontbonden, dan wel zodanig gewijzigd, dat uitvoering mogelijk blijft, met betaling aan opdrachtnemer voor dat gedeelte van de overeenkomst, dat door opdrachtnemer is of zal worden uitgevoerd, en met vergoeding van alle door opdrachtnemer gemaakte kosten en geleden schade, terwijl opdrachtnemer niet tot vergoeding van kosten en schade van de opdrachtgever gehouden is.

 

Artikel 16 Zoekmachine optimalisatie

1. Bij de uitvoering van de dienst die ziet op zoekmachine optimalisatie kan opdrachtnemer nooit garanties geven over het te bereiken resultaat omdat opdrachtnemer afhankelijk is van zoekmachines en de inspanningen van concurrenten.

2. Opdrachtgever machtigt opdrachtnemer hierbij om in naam van opdrachtgever accounts aan te maken - zoals, maar niet beperkt tot, een account voor: Google Analytics, social media en Webmaster Tools - bij zoekmachines en vergelijkbare openbaar toegankelijke diensten en om alle daarbij benodigde gegevens van opdrachtgever te mogen opgeven. Indien aan dergelijke diensten

kosten verbonden zijn, is opdrachtnemer hiertoe slechts gemachtigd na voorafgaande schriftelijke toestemming van opdrachtgever.

3. Indien opdrachtgever reeds in het bezit is van de accounts als bedoeld in het vorige lid zal opdrachtgever toestemming geven aan opdrachtnemer om deze accounts te gebruiken. Opdrachtgever stuurt daarvoor de relevante inloggegevens. Opdrachtgever machtigt opdrachtnemer om handelingen te verrichten binnen deze accounts in naam van opdrachtgever.

 

Artikel 17 Advertenties
1. Indien het onderhoud van advertentiecampagnes - zoals, maar niet beperkt tot Google Analytics, Facebook Ads, Instagram, LinkedIn, onderdeel uitmaakt van de overeengekomen dienst, zal opdrachtnemer zich inspannen om de afgesproken advertentiecampagnes te beheren bij de afgesproken zoekmachine(s). Opdrachtnemer zal in de aanbieding vermelden hoe zij deze advertentiecampagne zal uitvoeren en voor welke periode.

2. Opdrachtnemer zal opdrachtgever in redelijkheid rapporteren over het verloop en de inhoud van de advertentiecampagnes. Tijdens deze rapportage(s) heeft opdrachtgever de mogelijkheid om op de rapportage(s) te reageren en aanwijzingen te geven.

3. De kosten van de advertentiecampagne(s) worden door de betreffende zoekmachine(s) direct aan opdrachtgever gefactureerd. Opdrachtgever dient deze facturen tijdig te voldoen. Opdrachtnemer kan niet aansprakelijk worden gesteld voor het niet of niet volledig functioneren van een advertentie campagne wanneer opdrachtgever nalaat de facturen te voldoen.

4. Indien een onderdeel van een advertentiecampagne wordt afgekeurd door handelingen – of in opdracht – van opdrachtgever, is opdrachtgever zelf verantwoordelijk voor de verwijdering van hetgeen is afgekeurd.

5. Opdrachtnemer is niet verantwoordelijk en niet aansprakelijk voor het door Google opheffen van één of meer Google AdWords accounts van opdrachtgever, aangezien opdrachtnemer niet de volledige controle heeft over de handelingen van, of in opdracht van, opdrachtgever waardoor het betreffende account kan worden opgeheven.

6. Opdrachtgever staat er voor in dat geen rechten van derden zich verzetten tegen de inhoud van de advertentiecampagne(s). Opdrachtgever zal opdrachtnemer vrijwaren tegen elke actie welke is gebaseerd op de bewering dat de betreffende advertentiecampagne(s) inbreuk maakt op enig recht van derden.

 

Artikel 18 Software
1. Opdrachtnemer zal zich inspannen om de door hem gebruikte software up-to-date te houden. Opdrachtnemer is hierbij echter afhankelijk van haar toeleveranciers, en opdrachtnemer is gerechtigd bepaalde updates of patches niet te installeren als dit naar haar oordeel een correcte levering van

de dienst niet ten goede komt.

2. Opdrachtnemer geeft de garantie dat wijzigingen in de configuratie of software op haar hosting infrastructuur (bijvoorbeeld updates) geen nadelige invloed zullen hebben op de werking van de hierop ondergebrachte webapplicaties. Dit voor zover deze webapplicaties door opdrachtnemer

zijn ontwikkeld, en vanaf oplevering ononderbroken ondergebracht zijn gebleven op de infrastructuur van opdrachtnemer.

3. Bij het bieden van deze garantie hanteert opdrachtnemer de status van de software zoals deze door de desbetreffende leverancier wordt aangegeven. Indien software de status “end of life” heeft gekregen, versneld wordt uitgefaseerd, niet meer wordt onderhouden en/of geen updates voor

beveiligingsproblemen meer ontvangt, zal opdrachtnemer met het oog op de veiligheid van haar infrastructuur deze software ook uitfaseren. De in het vorige lid genoemde garantie komt dan te vervallen.

4. Opdrachtnemer is in dit geval niet verplicht om opdrachtgever kosteloos te assisteren bij het doorvoeren van vereiste wijzigingen in de webapplicatie, of het overbrengen van de webapplicatie naar de hosting infrastructuur van een derde partij.


Artikel 19 Ontwikkeling van programmatuur
1. Indien de overeenkomst (mede) strekt tot het ontwikkelen van programmatuur, zullen partijen schriftelijk (in de overeenkomst) specificeren welke programmatuur ontwikkeld zal worden en op welke manier dit zal geschieden. Opdrachtgever staat in voor de juistheid, volledigheid en consistentie van de gegevens. 
2.Opdrachtnemer is gerechtigd, doch niet verplicht, de juistheid, volledigheid of consistentie van de aan hem ter beschikking gestelde gegevens of specificaties te onderzoeken en bij constatering van eventuele onvolkomenheden de overeengekomen werkzaamheden op te schorten totdat opdrachtgever de betreffende onvolkomenheden heeft weggenomen. 
3.Opdrachtnemer heeft het recht gebruik te maken van software, programmatuur en componenten van derden, inclusief open source software, bij de ontwikkeling van programmatuur. 
De verantwoordelijkheid voor een correcte naleving van de betreffende licenties van derden bij het gebruik van de programmatuur ligt bij opdrachtgever. 
4. Indien een acceptatietest is afgesproken, wordt de programmatuur geacht te zijn aanvaard na succesvol voltooien van de acceptatietest door opdrachtgever.
 
 

Artikel 20 Beschikbaarheid en onderhoud
1. Opdrachtnemer spant zich in om de dienst beschikbaar te laten zijn, maar garandeert geen ononderbroken beschikbaarheid. 
2.Opdrachtnemer onderhoudt systemen en netwerken actief. Indien onderhoud naar verwachting leidt tot een beperking van de beschikbaarheid, zal opdrachtnemer dit buiten kantoortijden uitvoeren. 3.Onderhoud wordt zo mogelijk vooraf aangekondigd. Onderhoud in verband met calamiteiten kan op ieder moment plaatsvinden en wordt niet vooraf aangekondigd. 
4.Opdrachtnemer mag van tijd tot tijd de functionaliteit van het framework aanpassen. Daarbij zijn feedback en suggesties welkom, maar uiteindelijk beslist opdrachtnemer zelf welke aanpassingen zij al of niet doorvoert. Opdrachtnemer zal minstens dertig dagen van tevoren melden welke aanpassingen zij van plan is door te voeren. Dit kan ook betekenen dat bepaalde functionaliteit verdwijnt. Het is niet mogelijk om alleen voor opdrachtgever van een bepaalde aanpassing af te zien. Opdrachtnemer heeft het recht om componenten van het framework niet langer van updates te voorzien dan wel te onderhouden. 
5. Indien schriftelijk overeengekomen kan op verzoek en tegen betaling van een redelijke vergoeding en back-up van door opdrachtgever opgeslagen data beschikbaar worden gesteld. Het tijdstip van het maken van de back-up wordt door opdrachtnemer bepaald. Het maken van de back-up is een service van opdrachtnemer en geeft geen garantie.  

6. Indien naar het oordeel van opdrachtnemer een gevaar ontstaat voor het functioneren van de computersystemen of het netwerk van opdrachtnemer of derden en/of van de dienstverlening via een netwerk, in het bijzonder door overmatig verzenden van e-mail of andere gegevens, slecht beveiligde systemen of activiteiten van virussen, Trojans en vergelijkbare software, is opdrachtnemer gerechtigd alle maatregelen te nemen die zij redelijkerwijs nodig acht om dit gevaar af te wenden dan wel te voorkomen. 
7. Kopieën van de programmatuur dienen uitdrukkelijk schriftelijk te worden overeengekomen. 
8. Partijen kunnen voor aanvullende voorwaarden omtrent beschikbaarheid en onderhoud een Service Level Agreement afsluiten. 
 
 

Artikel 21 Beveiliging & audits
1.Opdrachtnemer zal zorg dragen voor een passend beveiligingsniveau gelet op de risico's die de verwerking en de aard van te beschermen persoonsgegevens met zich meebrengen. Dit evenwel slechts indien en voor zover deze zich in de systemen of infrastructuur van opdrachtnemer of door opdrachtnemer ingeschakelde derden bevinden. Opdrachtgever zal opdrachtnemer op de hoogte stellen wanneer het soort persoonsgegevens dat verwerkt zal worden afwijkend is van hetgeen benoemd is in artikel 23 lid 2, teneinde opdrachtnemer in de gelegenheid te stellen zorg te kunnen dragen voor een passend beveiligingsniveau. 
2.Opdrachtgever heeft het recht om audits uit te laten voeren door een onafhankelijke derde die aan geheimhouding is gebonden, ter controle van de naleving van dit artikel. Deze audit vindt uitsluitend plaats bij een concreet vermoeden van misbruik welke is aangetoond door opdrachtgever en pas nadat bij opdrachtnemer reeds aanwezige controlerapporten zijn opgevraagd. Deze audit zal minstens twee weken van tevoren door opdrachtgever worden aangekondigd, en vindt maximaal eens per jaar plaats. 
3.Opdrachtnemer zal aan de audit meewerken en alle voor de audit redelijkerwijs relevante informatie, inclusief ondersteunende gegevens zoals systeemlogs, en medewerkers zo tijdig mogelijk ter beschikking stellen. De bevindingen naar aanleiding van de uitgevoerde audit zullen door partijen in goed overleg worden beoordeeld en, naar aanleiding van die beoordeling, worden doorgevoerd. 
4.De kosten van de audit worden door opdrachtgever gedragen. 
5.Opdrachtnemer zal opdrachtgever ondersteunen bij de uitvoering van een Privacy Impact Assessment (hierna: PIA) wanneer dit noodzakelijk blijkt te zijn. Deze ondersteuning kan zich onder andere uiten in het ter beschikking stellen van de benodigde informatie door opdrachtnemer aan opdrachtgever, voor het correct uitvoeren van de PIA. Opdrachtnemer mag hiervoor redelijke kosten in rekening brengen. 
 
 

Artikel 22 Intellectueel eigendom
1. Alle rechten van intellectuele eigendom op de op grond van de overeenkomst ontwikkelde of aan klant ter beschikking gestelde programmatuur, websites, databestanden, databanken, apparatuur, of andere materialen zoals analyses, ontwerpen, documentatie, rapporten, offertes, evenals voorbereidend materiaal daarvan, berusten uitsluitend bij opdrachtnemer, diens licentiegevers of diens toeleveranciers. Opdrachtgever verkrijgt uitsluitend de gebruiksrechten die bij deze algemene voorwaarden, de schriftelijk tussen partijen gesloten overeenkomst en dwingendrechtelijk in de wet uitdrukkelijk zijn toegekend. Een aan opdrachtgever toekomend recht tot gebruik is niet-exclusief, niet-overdraagbaar, niet-verpandbaar en niet-sublicentieerbaar. 
2. De manier van gebruik van het werk van opdrachtnemer moet altijd expliciet schriftelijk overeen zijn gekomen. Elk gebruik dat niet is overeengekomen, is een inbreuk op het auteursrecht van opdrachtnemer.
3. Er is uitdrukkelijk toestemming vereist voor het gebruik van het werk van opdrachtnemer.
4. Opdrachtgever is verplicht bij openbaarmaking of verveelvoudiging van het werk, de naam van opdrachtnemer duidelijk te vermelden.
5. Opdrachtgever krijgt geen toegang tot de broncode van het framework (deze is te allen tijde gecompileerd). Indien en uitsluitend voor zover dit uitdrukkelijk schriftelijk is overeengekomen, kan de broncode van overige programmatuur en de bij de ontwikkeling van die programmatuur voortgebrachte technische documentatie aan opdrachtgever ter beschikking worden gesteld en is opdrachtgever gerechtigd in deze programmatuur wijzigingen aan te brengen.
6. Opdrachtgever is niet gerechtigd om na beëindiging van de overeenkomst de gecreëerde (web)applicaties, zoals aangegeven in het vorige lid, op andere wijze te exploiteren en/of (weder) te gebruiken, tenzij schriftelijk anders overeengekomen. 
7. Het is opdrachtgever niet toegestaan enige aanduiding omtrent auteursrechten, merken, handelsnamen of andere rechten van intellectueel eigendom uit de werken te verwijderen of te wijzigen, daaronder begrepen eventuele aanduidingen omtrent het vertrouwelijk karakter en geheimhouding van de werken.
8. Het is opdrachtnemer en/of haar licentiegevers toegestaan technische maatregelen te nemen ter bescherming van de werken. Indien opdrachtnemer door middel van technische bescherming de werken heeft beveiligd, is het opdrachtgever niet toegestaan deze beveiliging te verwijderen of te ontwijken. 
9. Ieder(e) gebruik, verveelvoudiging of openbaarmaking van de werken dat/die buiten de strekking van de overeenkomst of verleende gebruiksrechten valt, wordt beschouwd als een schending van het auteursrecht. Opdrachtgever zal een onmiddellijk opeisbare en niet voor rechterlijke matiging vatbare boete van € 10.000,- euro per inbreukmakende handeling en per dag dat deze voortduurt, betalen aan opdrachtnemer, onverminderd het recht van opdrachtnemer om haar schade door de inbreuk vergoed te krijgen of andere rechtsmaatregelen te mogen treffen teneinde de inbreuk te doen beëindigen.
 
 

Artikel 23 Privacy en gegevensbeheer
1. Opdrachtgever gaat ermee akkoord dat diens gegeven worden verzameld en bewaard wanneer opdrachtgever contact opneemt met opdrachtnemer. Opdrachtnemer houdt zich aan de AVG en zal gegevens van opdrachtgever niet verstrekken aan derden tenzij daarvoor toestemming is gegeven door opdrachtgever.
 
2. De persoonsgegevens, van (potentiële) klanten, die bij het gebruik van de opdracht door opdrachtnemer in opdracht van opdrachtgever kunnen worden verwerkt zijn: 

  • contactgegevens (waaronder NAW-gegevens, e-mailadressen en telefoonnummers);
  • technische gegevens (waaronder IP-adressen en browserinformatie); 
  • inloggegevens (waaronder gebruikersnamen en wachtwoorden); betaalgegevens (waaronder IBAN/BIC en creditcardinformatie). 

Verder kan opdrachtnemer in het kader van de opdracht de volgende persoonsgegevens verwerken van medewerkers van opdrachtgever: 

  • contactgegevens medewerkers (waaronder NAW gegevens, e-mailadressen en telefoonnummers); 
  • technische gegevens (waaronder IP-adressen en browserinformatie); 
  • inloggegevens (waaronder gebruikersnamen en wachtwoorden)             

 

Artikel 24 Verjaringstermijn

1. De verjaringstermijn van opdrachtnemer op alle vorderingen en verweren van opdrachtgever bedraagt 5 jaar bij een niet-consumentenkoop. Bij een consumentenkoop bedraagt de verjaringstermijn 2 jaar. 
2. Wat betreft de verjaringstermijn van opdrachtgever is op alle vorderingen en verweren van opdrachtnemer de wettelijke verjaringstermijn van toepassing.


Artikel 25 Toepasselijk recht

1. Op alle overeenkomsten tussen opdrachtnemer en opdrachtgever is het Nederlands recht van toepassing.
2. Inzake alle uit deze overeenkomst voortvloeiende geschillen is bevoegd de rechter van de vestigingsplaats van 
opdrachtnemer, tenzij op grond van de wet een andere rechter dwingend rechtelijk bevoegd is.